Zimo poleg rdečih ličk pogosto spremlja neprijeten občutek suhe kože na obrazu, rokah in telesu. Ta v hujših primerih lahko razpoka, se začne luščiti ali pa se celo vname (ekcem ali dermatitis).

Zaprtim ogrevanim prostorom se prav tako kot zimskim temperaturam ne moremo izogniti, ti pa kožo izžamejo in izsušijo. Ponujamo vam nekaj nasvetov, s katerimi lahko tudi v zimskem obdobju ohranite prožno, zdravo in navlaženo kožo.

1. Obraz, vrat in dekolte

Poiščite kremo in serum z bogato formulacijo. Intenzivno vlažilna krema s kolagenom in serum za obraz vrat in dekolte vsebujeta izjemno visok delež aktivnih sestavin. To preprosto pomeni da je formulacija narejena tako, da vsebuje majhen delež vode in zelo velik delež sestavin katere imajo na vašo kožo pozitiven učinek. Takšne formulacije pa so v kozmetični industriji prej redkost kot pravilo. Na kožo pa delujejo izjemno blagodejno in jo varujejo pred zunanjimi vplivi, preprečujejo njeno izsušitev, dehidracijo,… Z neprimerno nego lahko koža postana, rdeča, suha, hrapava ali se celo lušči.

2. Koža na rokah

Koža na rokah je tanjša kot na večini predelov telesa in vsebuje precej manj lojnih žlez. Zato v hladnem in suhem vremenu težje zadrži vlago, pogosteje se poškoduje in srbi. V hladnem vremenu nosite rokavice – najbolje bombažne, saj volnene lahko povzročijo draženje. Če imate zelo suhe roke, si jih zvečer namažite s kakšnim 100% mazilom. Uporabite takšno iz 100% maščob, brez vode npr. S.O.S. mazilo

3. Hidratacija

Ne samo koži, tudi celotnemu telesu je potrebno zagotoviti dovolj tekočine. Pitje zadostne količine tekočine posredno vpliva na kožo in zdravje nasploh.

4. Izogibajte se pilingu

Če imate suho kožo se izogibajte grobim obraznim pilingom. Prav tako pozabite na maske in tonerje na alkoholni osnovi, saj ta še dodatno izsuši lojne žleze. Če redni uporabljate piling uporabljajte takšnega, ki ne bo dražilo kože. Recimo črno belo milo deluje tudi kot blag piling, uporabite pa ga lahko za celo telo.

5. Vroča kopel? Nikar!

V hladnem zimskem vremenu je namakanje v vroči kopeli ena najljubših metod za sproščanje. Prijetno, ni kaj, vendar vroča voda poškoduje lipidno pregrado in povzroča dehidracijo kože. Vročo kopel nadomestite z mlačno, v vodo pa dodajte nekaj kapljic olja.

6. poskrbite za ustrezno vlaženje doma

Poskrbite da dom primerno navlažen. Premajhna vlaga v prostorih namreč lahko povzroči dražeč občutek na koži. Posledica so suhe, hrapave roke, suhe oči, suha koža na obrazu.

Reference:

Dermatologists' top tips for relieving dry skin (aad.org)

The Importance of Moisturizing - UTMC (utmedicalcenter.org)

Skin Care and Laser Physicians of Beverlyhills

How Dry Winter Air Causes Respiratory Issues – Cleveland ClinicDry Skin - American Osteopathic College of Dermatology (AOCD)