Življenje in večnost na Zemlji nimata skupne točke. Nič ni večnega. Tudi službe in še pred kratkim paradna slovenska podjetja ne. Stečaji in odpuščanja v podjetjih, za katere se je mislilo da so večna, so postali del vsakdanjika slehernega prebivalca Slovenije zaposlenega v realnem sektorju. Brca v rit je ponavadi pospremljena z zelo negativno konotacijo, vendar si jo optimisti razlagamo kot inercijo za nov začetek.
Stečaji so dodobra načeli ekonomiko naše družine. Kaj zdaj? Se predati malodušju in obraz našemiti s tistim brezizraznim praznim pogledom, ki je v naši družbi vse pogostejši? Stati v vrstah dobrodelnih ustanov? Jokati in pljuvati po dolgem in počez? Obiski na Zavodu za zaposlovanje? Ne! Izbrala sva drugo pot! Mogoče se v nasprotju s številnimi stereotipi o srečnem zakonskem življenju, harmoniji, strinjanju z vsem in edinim, najin zakon razlikuje tudi po tem, da so najina mnenja pogosto diametralno nasprotna in zahtevajo veliko usklajevanja. Seveda v zdravem tonu, za boljšo prihodnost celotne družine. Sedla sva za mizo in se temeljito pogovorila kako naprej. Iz preteklih izkušenj sva potegnila največ pridobljenega znanja, eden iz kemije, drugi iz ekonomije. Kako ta znanja vključiti v poslovno idejo?

Na mizi so ‘ležali’ številni predlogi, številne ideje, ki sva jih z najinim znanjem sposobna realizirati. Ne bomo pisali o ostalih, iz naftalina sva potegnila zgodbo iz prvega zapisa, zgodbo o izdelavi kozmetike. Seveda je bila najina predstava pred seznanitvijo z zakonodajo in predpisi na področju, ki valjajo za proizvajalce kozmetike, veliko preprostejša in mnogo bolj individualna. Torej, manjkalo nama je precej! ? Osnovne dejavnosti pač ne moreš izvajati brez poznavanja zakonodaje. Pika. Kje pridobiti dodatna znanja, na koga se obrniti, kje poiskati podporno okolje, kje pridobiti ustrezen prostor, ocene ustreznosti izdelkov? In nenazadnje – kje pridobiti manjkajoča finančna sredstva? Poslovni načrt je lahko pravljica za lahko noč, ko pa zapisano trešči v uzakonjena pravila vsakdanjega življenja, pa se stvari zapletejo…

Vanja in Jure