Presnovni bioritem ljudi, ki živimo v področju zmerno-toplega pasu, je vede ali ne, prilagojen štiri letnim časom. Če potegnemo paralelo z živalskim bioritmom to pomeni, da smo v jesenskem in zimskem času bolj dovzetni za pridobivanje t.i. smučarskih kilogramov, ki pa se nemalokrat zrcalijo tudi v obliki pojava nič kaj priljubljene estetske motnje – celulita. Do kronološke pomladi bomo na koledarju obrnili še kar nekaj listkov, je pa kljub zimi sedaj pravi čas, da telo pripravimo na nošenje lažjih, krajših in udobnejših oblačil. Nenazadnje, zakaj pa ne bi mi presenetili poletja in kopalnih kostimov?
Nadloga zahteva širši pristop. Prvo fazo celulita lahko lajšamo zgolj z masažo in z Mlekom proti celulitu (link na: https://www.4kidsandus.com/sl/trgovina/mleko-proti-celulitu), vse ostale pa zahtevajo več fizične aktivnosti in predvsem pravilno izbiro živil. Prepričani smo, da vsi vemo katerim živilom se je potrebno izogniti, omenili pa bomo tiste, ki s svojo sestavo pomagajo k boljši presnovi ter posledično k učinkovitejši porabi energije.

Lanena semena
Lanena semena vzdržujejo ravnovesje estrogena, ter pospešujejo izločanje kolagena – glavnega proteina vezivnega tkiva. Priporočena dnevna količina – dve čajni žlički. Lahko jih umešate v jogurt ali jeste samostojno. Ne pozabite jih dobro pregriziti.

Limonin sok
Sveže iztisnjen limonin sok pomaga pri detoksikaciji organizma. Limona vsebuje vitamin C in številne antioksidante. Boljši učinek dosežete, če mlačno limonado popijete na tešče.

Beluši
Tudi beluši uspešno razstrupljajo telo. Vsebujejo vlaknine, fitokemikalije (kumarin, flavonoidi, fenoli) in minerale. Delujejo kot diuretik in tako pospešujejo izločanje tekočin iz organizma, tudi iz celulita.

Zeleni čaj
Zaradi posameznih encimov spada zeleni čaj med idealne napitke proti celulitu, lahko ga kombiniramo s sokom ingverja, ohrovta in jabolk.

Voda
Voda pomaga pri izločanju strupov, ki se zadržujejo v maščobnih celicah podkožja. Učinkovitost povečamo tako, da popijemo vsaj dva litra vode dnevno.

Banane
Banane so živilo z idealnim razmerjem kalija in natrija. Natrij (sol) je sicer povezana z retencijo oz. zadrževanjem vode, vendar ima kalij ravno nasprotni učinek. Kalij poskrbi za optimalen krvni pretok, kar med drugim pomeni, da tudi kožne celice za svoje nemoteno delovanje prejmejo zadostno količino hranil. Optimalen krvni pretok pospešuje presnovo strupov, ki so odgovorni tudi za nastanek celulita. Lahko jih uživamo same ali v kombinaciji z jogurtom.

Čili in kajenski poper
Čili je odličen vir vitaminov C, B6 in E, ter minerala kalija. Pekoč občutek daje kapsaicin, ki se ga povezuje z dvigom telesne temperature (termogeneza), s čimer se pospeši presnova in poraba energije. Kapsaicin deluje tudi kot zaviralec apetita. Vsebuje ga tudi Mleko proti celulitu.

Ingver
Ingver sodi med najstarejše začimbe na svetu. Korenina ingverja zavira apetit, pospešuje presnovo in izboljšuje krvni pretok. Bolj učinkovit je sveži ingver.

Jajca
Čeprav ga je FDA že pred leti uvrstila na seznam super živil, smo v Sloveniji še vedno polni predsodkov. Jajčni beljak je bogat vir beljakovin in mineralov, po drugi strani pa rumenjak vsebuje nekaj več kalorij in holesterola, vendar je bogat vir železa, joda, cinka in vitaminov A, D, E in B12. Novejše raziskave so pokazale, da zajtrkovanje jajc, zaradi daljšega občutka sitosti, omeji dnevni vnos za več kot 400 kalorij.

Rožmarin
Pospešuje prekrvavitev, poleg tega vsebuje rožmarinsko kislino polifenol, ki tkiva ščiti pred nastankom prostih radikalov. Ursolna kislina pospešuje proizvodnjo kolagena in sintezo elastina ter krepi kapilare. Vsebuje ga tudi Mleko proti celulitu.

Ohrovt
Dobrobiti uživanja zelenjave so vsem splošno znane, vendar je ohrovt živilo, ki je bogato z vitaminom C, kalijem in kalcijem. Vsebuje še oksalno kislino, ki pomaga pri absorpciji kalcija. Ima nizko kalorično vrednost in ne vsebuje maščob.

Ananas
Bogat z vitaminom C in kalijem, vsebuje še encim bromelain, ki pomaga pri prebavi beljakovin. Blagodejno vpliva tudi na krvni obtok. Večina bromelaina se zadržuje v steblu, ki pa ni tako okusen kot sadež.

Hruške
Hruške so sadje z veliko joda. Jod vpliva na pravilno delovanje ščitnice, ki nadzoruje bazalni metabolizem (hitrost, s katero telo porablja energijo v mirovanju). Pomanjkanje joda lahko upočasni delovanje ščitnice, kar lahko privede do povišanja telesne teže.

Ovseni kosmiči
Ovseni kosmiči veljajo za živilo, ki najbolj akumulira energijo. Ovseni kosmiči za zajtrk zmanjšujejo potrebo po vnosu hrane tekom celotnega dne. Vsebujejo beljakovine in vlaknine. Vlakna so topna v vodi, kar v prebavnem traktu tvori zaščitni sloj na črevesni sluznici. Sloj do neke mere preprečuje absorpcijo toksinov skozi črevesje. Ovseni kosmiči so bogati tudi z vitamini B in cinkom.

Borovnice
Čeprav smo vsakodnevno izpostavljeni novicam o super živilih pa so gozdne borovnice zagotovo eno redkih, ki jim to ime resnično pritiče. Imajo visoko vsebnost antocianov, ki prispevajo k zdravju kolagenskega matriksa in nevtralizirajo encime, ki z lovljenjem prostih radikalov uničujejo vezivno tkivo. Antociani še povečajo učinek vitamina C. Vsebujejo tudi veliko vitamina E.

Česen
Česen se že leta uporablja za lajšanje simptomov številnih obolenj. Spodbuja zdravje in delovanje srca ter znižuje tveganje nastanka visokega krvnega tlaka. Snovi v česnu imajo sposobnost razgradnje maščobnih oblog ter pospešujejo presnovo.

Brokoli
Tudi pri celulitu ne moremo mimo brokolija. Vsebuje alfa lipoično kislino, ki preprečuje strjevanje kolagena. Je izjemen vir vitamina C in vlaknin. Če izvzamemo mlečne izdelke, velja za najboljši vir kalcija. Naj še dodamo, da se zaradi velikosti molekul iz rastlinskih virov absorbira približno 60% kalcija.

Regrat
Če ste imuni na nekoliko grenak okus, boste lahko z regratom uspešno napadli tudi celulit. Ima dve odločilni prednosti, ki pomagata v boju proti celulitu: detoksikacijo in diuretične lastnosti. V nasprotju z ostalimi diuretiki regrat ne znižuje vsebnosti kalcija v organizmu. Je bogat vir vitamina C in E.

To je le nekaj izmed mnogih živil, s katerimi se boste lažje spoprijeli v boju proti celulitu. Pravilna prehrana, telesna aktivnost in masaža z uporabo Mleka proti celulitu, bosta že v kratkem času postregla z zavidljivimi rezultati.