Dokler se kožne gubice pojavljajo skupaj s šarmantnim nasmehom, se z njimi ne obremenjujemo preveč, mogoče so nam celo všeč. Ko pa koža prične vidno izgubljati kompaktnost in elastičnost, tudi misel na šarmantnost ne odtehta grenkega nasmeha.

Če želimo upočasniti nastanek gub, moramo najprej razumeti vzroke za njihov nastanek. Zato potrebujemo osnovni vpogled v strukturo kože in delovanje biokemičnih procesov, ki vodijo naše telo.

Takole gre. Kožo v osnovi sestavljajo tri plasti; povrhnjica (epidermis), usnjica (dermis) in podkožje (subkutis).

Povrhnjica je zgornja plast kože, v kateri nastajajo keratinociti. Tu poteka stalno zorenje celic. Ker ne vsebuje krvnih in limfnih žil, povrhnjica hrano s procesom imenovanim difuzija pridobiva iz usnjice. V kolikor pride do motnje procesa prehranjevanja povrhnjice, koža postane suha, občutljiva in luskava.

Usnjica vsebuje elemente vezivnih tkiv z različnimi funkcijami. Kolagen je odgovoren za kompaktnost, glikozaminoglikani povečujejo volumen, elastin ji daje elastičnost in prožnost.

Podkožje vsebuje maščobno podkožno tkivo, ki telesu zagotavlja izolacijo, koži pa poln in kompakten videz.

Kateri dejavniki vplivajo na nastajanje gub?

1. Kronološko staranje

S staranjem celice v usnjici postajajo tanjše, manj viskozne in slabše povezane med seboj. Stanjšane celice ustvarijo videz tanke kože, nižja viskoznost ter zmanjšana prožnost pa povzročata hitrejšo dehidracijo in izsušenost kože.

V vsakem pretečenem desetletju se število celic povrhnjice zmanjša za 10 odstotkov, proces prehranjevanja celic in nastajanja novih keratinocitov pa se upočasni. Posledica tega je tudi počasnejša obnova poškodovanega tkiva. Povečuje se roževinasta plast, zaradi česar je koža bolj krhka in dovzetna za poškodbe. S starostjo se tudi zmanjšajo maščobne celice v podkožju. To vodi k bolj opaznim gubam in povešeni koži.

Prav te spremembe povzročajo nastanek gub. Ne le, da je koža na otip tanjša in suha, vsebuje tudi manj elastina in kolagena, ki sta prej koži zagotavljala kompaktnost, elastičnost in prožnost.

2. UV žarki

Ultravijolično sevanje je v 90 odstotkih povezano s simptomi prezgodnjega staranja kože. Koža se na delih, izpostavljenih UV žarkom, stara veliko hitreje – to so obraz, vrat in roke. Prvi znaki t.i. fotostaranja se pojavijo nekje po dvajsetem letu starosti. UV žarki v primerjavi s kronološkim staranjem v usnjici še hitreje razgrajajo kolagen in tanjšajo povrhnjico. Razgradnja kolagena povzroča kopičenje odvečnega elastina, ta pa poveča proizvodnjo encima imenovanega metaloproteinaza. Ta še dodatno razgraja kolagen in povzroči t.i. sončne brazgotine.

3. Prosti radikali

Prosti radikali so nestabilne molekule kisika, ki imajo namesto dveh, samo en elektron. Ker elektroni raje krožijo v parih, neparni elektron poskuša manjkajočega odvzeti v sosednji molekuli. Bližnje molekule se posledično spremenijo v prosti radikal in lovijo nov elektron. Proces lahko poškoduje delovanje celic ter spremeni DNK. Prosti radikali povzročajo gube tako, da aktivirajo metaloproteinaze, ki razgrajujejo kolagen. Proste radikale sproža več dejavnikov – UV žarki, kajenje in izpostavljenost onesnaženem zraku

4. Hormonski vpliv

Vpliv hormonov na gube je najbolj opazen v obdobju menopavze, ko se močno zmanjša izločanje ženskih spolnih hormonov iz skupine estrogenov in progesteronov. Progesteron se povezuje predvsem s sijočo kožo, pa estrogen na pojavljanje gub nima tako pogubnega vpliva kot ga imata UV žarki in samo kronološko staranje.
Pomanjkanje estrogena lahko letno povzroči okoli 2 odstotka nižjo vsebnost kolagena, ter v enakem obdobju za 1 odstotek zmanjša debelino kože.

5. Hialuronska kislina in kolagen

Hialuronska kislina in kolagen sta snovi, ki sta naravni del biotskega sistema človeškega organizma. V kozmetiki se uporabljata za zmanjševanje simptomov gub in za vzdrževanje zdravega ter mladostnega videza kože.

Glavna naloga hialuronske kisline je reguliranje nadzora celične rasti. Najdemo jo po vsem telesu. V kozmetični industriji jo pogosto imenujemo eliksir mladosti, saj je ena molekula hialuronske kisline nase sposobna vezati tudi do tisoč molekul vode. Tako hidratirane kožne celice pa pripomorejo k vidnemu zmanjšanju obsega in globine gub.

K ohranjanju zdravih telesnih tkiv pa pripomore tudi kolagen. Deluje kot nekakšno vezivno lepilo, ki celice povezuje v čvrsto tkivo. S staranjem se proizvodnja kolagena zmanjša, kar vodi do pojava gub. Molekule kolagena, dodanega kremam so prevelike, da bi jih koža lahko absorbirala, zato ga mora človeško telo proizvesti samo. To posebej velja za starejšo kožo, kjer v plasti povrhnjice že prevladujejo poroženele celice. Namesto kolagena se kremam dodaja hialuronska kislina, ki spodbuja kožo k proizvajanju kolagena, ter tako pomaga dosegati optimalno delovanje kožnih celic.

Kako lahko pri spopadanju z nastajanjem gub pomaga propolis?

Propolis je čebelji produkt, ki je bil in je še vedno predmet številnih raziskav. Kompleksna mešanica naravnih smol in čebeljega metabolizma z aktivnimi sestavinami kot so flavonoidi, galangin, hidroksicimetna in kavna kislina deluje protivnetno, protimikrobno in protiglivično. Raziskave so potrdile imunosupresivne in imunostimulativne učinke tudi na človeškem največjem organu – koži. Kombinacija hialuronske kisline in propolisa dokazano izboljšujeta videz kože. Zato Dnevna pomlajevalna krema 4kids and us vsebuje prav to kombinacijo.