Prhljaj je stanje, pri katerem se odmrle kožne celice na vašem lasišču luščijo in jih pogosto opazite na ramenih in oblačilih v obliki belih pikic.
A potrebno je vedeti, da poznamo zelo različne vrste prhljaja. Včasih pa je prhljaj povezan tudi z bolezenskimi stanji.
Poznavanje vzroka in vrste prhljaja pa je ključno za odpravo le tega.


Vrste prhljaja

Obstaja več vrst prhljaja, od katerih ima vsaka edinstven vzrok. Nekatere vrste je mogoče zlahka zdraviti s spremembo rutine nege las. Druge vrste prhljaja lahko zahtevajo zdravila na recept.
Oglejmo si podrobneje vrste prhljaja in njihove osnovne vzroke.

Suha koža prhljaj

To je pogosta vrsta prhljaja. Pogosteje se zgodi v zimskih mesecih, saj lahko hladno vreme in ogrevanje v zaprtih prostorih izsušita vašo kožo, vključno s kožo na vašem lasišču.
Pogosto umivanje las z vročo vodo lahko povzroči tudi suho kožo v obliki prhljaja.
Preveč suho lasišče lahko postane razdraženo odmrle kožne celice pa pogosto opazite na vaših oblačilih. Lasišče vas lahko tudi srbi.
Če srbenje postane hudo, imate morda resnejšo kožno bolezen, ki zahteva zdravniško oskrbo.
Za preprečevanje suhe kože uporabite ustrezen šampon. Kokosovo olje, ki ga najdete tudi v našem belem šamponu proti phljaju, lahko pomaga tudi pri lajšanju srbenja in preprečuje, da bi se koža na vašem lasišču izsušila.

Mastna koža prhljaj

Tik pod površino vaše kože so žleze, ki proizvajajo sebum, mastno snov, ki pomaga vlažiti in zaščititi vašo kožo. Ko te žleze lojnice proizvajajo preveč sebuma, se lahko lasje zmastijo.
Prav tako se lahko odvečno olje strdi skupaj, draži vaše lasišče in povzroči prhljaj.
Masten prhljaj je ponavadi večji od prhljaja suhe kože. Luske so lahko videti bolj rumene kot bele in so lahko videti tudi bolj mastne. Pri mastnem prhljaju priporočamo uporabo kombinacije belega šampona proti prhljaju in črnega šampona za mastne lase.

Prhljaj, povezan z glivicami

Vrsta navadne glive, imenovane Malassezia se nahaja na koži vsakega človeka. Pri nekaterih ljudeh lahko sproži vnetni odziv, ki povzroči prhljaj ali druga stanja, kot je ekcem.
Šampon ki vsebuje evkaliptus zavira glivice in lahko pomaga pri zdravljenju prhljaja, povezanega z glivicami. Evkaliptus se nahaja v belem šamponu.

Prhljaj, povezan z boleznijo

Nekatere pogoste kožne bolezni, vključno s psoriazo, ekcemom in seboroičnim dermatitisom, lahko prizadenejo vaše lasišče in povzročijo prhljaj.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis se pogosteje pojavlja pri ljudeh z mastno kožo. Je huda oblika prhljaja mastne kože. Poleg lusk lahko to običajno stanje lasišča povzroči rdeče luskaste lise in srbenje.
Eden najučinkovitejših načinov za zdravljenje prhljaja, ki ga povzroča seboroični dermatitis, je šampon, ki vsebuje cinkov pirition, vendar je ta sestavina s 1.3.2022 v EU prepovedana. Šampone, s posebnimi učinkovinami, lahko kupite v lekarni in so namenjeni zdravljenju, uporabljate pa jih lahko le kratek čas. Za nego pa potrebujete kakovosten vlažilen šampon. Šampon za krepitev in rast las je izjemno hranljiv in ga priporočamo pri seboroičnem dermatitisu.

ekcem

Za ekcem, znan tudi kot atopijski dermatitis, so značilni madeži luskaste, srbeče kože in včasih rdeč izpuščaj.
Ko se pojavi na vašem lasišču, lahko to vnetno stanje povzroči luske, ki so običajno večje od lusk prhljaja suhe kože. Morda boste opazili tudi rdečo, razdraženo kožo na lasišču.
Uporaba nežnega, vlažilnega šampona lahko pomaga, najverjetneje pa boste morda potrebovali tudi močnejše lokalno zdravljenje, ki vam ga predpiše zdravnik.

Luskavica

Luskavica je avtoimunsko stanje, pri katerem kožne celice rastejo prehitro, zaradi česar na koži nastanejo debele, luskaste lise.
Po podatkih Nacionalne fundacije za luskavico ima približno 50 odstotkov ljudi, ki imajo luskavico, tudi luskavico na lasišču.
Luskavica lasišča je lahko videti kot drobne, majhne luske s srebrnim leskom.
Kortikosteroidi lahko včasih zmanjšajo izbruhe luskavice. Šampon, ki vsebuje salicilno kislino ali cinkov pirition, lahko pomaga zmanjšati simptome luskavice na lasišču. A zopet pozor ti šamponi so namenjeni zdravljenu in ne redni uporabi. Za redno uporabo priporočamo vlažilen in sestavinsko bogat šampon.

Kaj lahko storite za zdravljenje ali preprečevanje prhljaja?

Strategije zdravljenja in preprečevanja prhljaja lahko razdelimo v tri kategorije:
• šamponi proti prhljaju
• spremembe življenjskega sloga
• nega las

Šamponi proti prhljaju

Za nekatere ljudi je uporaba šampona, ki je namenjen zdravljenju prhljaja, dovolj za zdravljenje in preprečevanje luščenja.
Pomembno je, da pozorno preberete navodila – nekateri šamponi so za vsakodnevno uporabo, drugi pa jih je treba uporabljati manj pogosto.
Če ena vrsta šampona ni učinkovita ali sčasoma izgubi učinkovitost, ga zamenjate.

Življenjski slog

Zdrav življenjski slog lahko na več načinov koristi tudi zdravju lasišča. Zlasti poskusite:
Obvladujte svoj stres, saj lahko visoka raven stresa oslabi vaš imunski sistem in poslabša nekatera kožna stanja, kot so seboroični dermatitis, ekcem in luskavica.
Jejte zdravo. V prehrano vključite veliko omega-3 maščobnih kislin , cinka, vitaminov B in probiotikov.

Nega las

Če ste nagnjeni k prhljaju, boste morda morali nekaj spremeniti v rutini nege las in izdelkih, ki jih uporabljate. Razmislite o teh strategijah:
Omejite izdelke za oblikovanje las, vključno z barvami za lase, ki lahko dražijo vašo kožo, kar lahko poveča tveganje za nastanek prhljaja.
Izogibajte se vroči vodi . Za umivanje las namesto tega uporabite mlačno vodo.
• Redno uporabljajte nežen šampon ali šamponom, ki vsebuje sestavine za boj proti prhljaju. Ne pozabite šampona temeljito sprati z lasišča.

Kdaj k zdravniku

Blagi primer prhljaja običajno ne potrebuje zdravniškega zdravljenja. Vendar pa obstajajo nekatere situacije, ki zahtevajo šampone ali druga zdravila na recept.
Če opazite resnejše spremembe na lasišču, ki ne izginejo, se posvetujte s svojim zdravnikom ali dermatologom.
Če imate kožno bolezen, kot je luskavica ali dermatitis, ki prizadene en del telesa, in imate tudi prhljaj, obvestite svojega dermatologa s katerim bosta določila ustrezen način zdravljenja.

Reference: