Slučajno, kot večina stvari v življenju. Res si nisva mislila, da nama bodo kozmetični izdelki kdaj rezali vsakdanji kruh…

Ko se ti rodijo otroci, se ti življenje zagotovo postavi na glavo. Na dan privrejo neznana čustva, prevzame te brezpogojna ljubezen. A kljub vsej nepopisni sreči in optimizmu, se prej brezskrbno življenje spremeni v kaos. Kaos, ki pa ga ne zamenjaš za nič na svetu! Z rojstvom otrok ne dobimo knjižice z navodili za uporabo, naš občutek odgovornosti in skrbi se kar nekako rodi skupaj z njimi. Pojavijo se težave, za katere si bil prepričan, da si nanje imun.

Sicer je atopični dermatitis epizodna otroška bolezen (kot večina njih), vendar nas vedno obišče ravno ob najbolj neprijetnem času. V obdobju, ko se spreminja letni čas ali ko otrok spremeni okolje. In če smo pri najstarejšemu malčku motnje še lahko zdravili brez hormonskih mazil, pri drugem nadebudnežu tega ni bilo več mogoče. Hrapave izbokline na koži (bunčice) so postale vlažne, krvave, pojavile so se krastice. Po posvetu s pediatrinjo, ki na srečo tudi sama ni bila zagovornica hormonskih mazil, sva nato z znanjem humane biokemije in z dodatnim izobraževanja doma izdelala mazilo. Kot odgovoren starš svojim otrokom želiš le najboljše in vsi preberemo in izbrskamo ter kupimo vse, samo da bi pomagali svojemu otroku. No in tako je sredi naše kuhinje po domačem receptu in z lastnim znanjem nastalo naravno mazilo, ki je na razdraženo kožo delovalo kot emolient, okluziv, sedativ in antihistaminik.

Seveda je potrebno poudariti, da je zdravljenje atopičnega dermatitisa večkrat večplastno ter za obvladovanje mehanizmov pogosto vključuje farmakološka sredstva, vendar se je z redno uporabo našega mazila izboljšalo tako stanje na koži kot počutje male pacientke. In to brez uporabe kortikosteroidnih mazil! Čista zmaga!

Z rojstvom tretjega in četrtega otroka so tegobe z atopičnim dermatitisom izginile iz naše družine, domače mazilo pa smo z veseljem uporabljali za lajšanje simptomov pleničnih izpuščajev in ekcema. Ob sladkostih, ki smo jih doživljali ob vsaki izboljšani težavi, ni nihče od naju niti pomislil, da bi si kruh služila s proizvodnjo in prodajo izdelkov za nego kože …

Vanja in Jure