Ko podjetje gradiš iz temeljev, poleg jeklene volje in močnih živcev potrebuješ še začetni kapital. Kako v teh časih, ko banke praktično zapirajo vrata podjetjem in podjetnikom, zagotoviti finančna sredstva za uspešno realizacijo projekta?

Idejo imava, prostor imava, poslovni načrt imava, voljo imava… nimava pa dovolj finančnih sredstev za pričetek uresničevanja ideje. Za problemsko območje Hrastnik, Trbovlje, Radeče se je sicer pripravljal razpis Ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo, na katerega sva se namenila prijaviti, toda… Uspešna nominacija je predstavljala nov veter v jadra, kljub temu pa so se prave skrbi šele začele. Finančna sredstva morap najprej zagotoviti sam, po končanem določenemu segmentu pa ti MGRT refundira naložbo v višini 50% vloženih sredstev. In ker denar ne raste na drevesu, je bilo spet ključno vprašanje – kako naprej?

Hja, nov izziv…

Nekaj sredstev sva sicer imela prihranjenih za ‘hude’ čase, a za začetek aktivnosti, potrebnih za popolno adaptacijo prostora, so bili prihranki kljub vsemu prenizki. Hipoteka na nepremičnino (ki so jo zahtevale banke) nama nikakor ni dišala, saj strehe nad glavo zaradi prihodnosti celotne družine pod nobenimi pogoji nisva hotela tvegati. Avtomobilizem me kot skoraj vsakega moškega izjemno pritegne, vendar mi avto kot statusni simbol ne pomeni sredstva za dvig samozavesti. Prodala sva oba novejša vozila srednjega razreda in kupila petnajst let staro škatlo. Tako je bil vsaj za osnovna gradbena dela denar zagotovljen. Zavihala sva rokave in veselo na delo.

Jure