Staranje je več faktorski proces, ki ga sestavljata dva mehanizma – intrinzično (notranje) in ekstrinzično (zunanje) staranje. Naša koža je ves čas izpostavljena zunanjim dejavnikom (med drugimi UV-svetlobi), ki povzročijo, da izgubljamo vlago v koži. Zato je zelo pomembno, da jo s kozmetičnimi izdelki poskušamo vrniti na normalen nivo.

Kaj so serumi?

So kozmetični izdelki, ki vsebujejo višje koncentracije aktivnih sestavin v primerjavi s kremami in so po navadi na vodni osnovi (včasih tudi na oljni). Njihova struktura je zasnovana tako, da lažje prehaja kožo in posledično daje boljše rezultate.

Serum za obraz, vrat in dekolte je formuliran iz več aktivnih sestavin, nekatere delujejo vlažilno, druge antioksidativno, nekatere posvetljevalno, vse skupaj pa imajo enak cilj – zamakniti ali upočasniti staranje. V nadaljevanju smo podrobneje opisali pomembne sestavine v serumu za obraz, vrat in dekolte.

L-askorbinska kislina ali vitamin C (10 % v serumu)

Deluje kot antioksidant in zaščiti našo kožo pred škodljivimi vplivi prostih radikalov (lahko poškodujejo naš dedni zapis), ti večinoma nastanejo, ko je naša koža izpostavljena UV-svetlobi. Vitamin C nevtralizira proste radikale in se sam oksidira, ampak takšna oblika ni škodljiva za naš organizem. Kasneje pa se preko ene reakcije nazaj spremeni v vitamin C.

Vitamin C je tudi zelo pomemben za sintezo kolagena v naši koži. Študije so dokazale, da topikalna uporaba vitamina C (nanos na kožo s kozmetičnimi izdelki) poveča proizvodnjo kolagena tako pri mlajši kot pri zrelejši koži.

Deluje tudi posvetljevalno. Z določeno reakcijo zmanjša tvorbo melanina, ki je odgovoren za pigmentne madeže. Vitamin C je sam po sebi nestabilen in ga zato v posvetljevalnih izdelkih združujejo še s kakšno drugo sestavino, ki posvetljuje in je tako rezultat še boljši.

Vitamin C pa deluje tudi protivnetno, saj zaradi zaviranja pomembnega dejavnika povzroči, da se snovi, ki povzročajo vnetje, ne izražajo. To prednost pa bi lahko izkoristili tudi pri aknah vulgaris in pri rozacei.

Hialuronska kislina (2 % v serumu)

Je polisaharid, ki je naravno prisoten v našem telesu, največ v koži. Hialuronska kislina je pomemben vlažilec, večinoma se nahaja v dermisu, kjer ureja nivo vlage, prehajanje ionov, deluje kot sito in preprečuje prehod nekaterim molekulam ter stabilizira kožne strukture.

Ko se staramo, se velikost kisline manjša, kar pomeni, da naša koža izgublja pomembno molekulo, ki je odgovorna za vezavo (sposobna vezati 1000-kratno količino svoje teže) in zadrževanje vlage v koži, kar se posledično kaže kot bolj suha in manj napeta koža.

Hialuronska kislina poveča elastičnost kože, lahko pripomore k izboljšanju ekcema in rdečice. Deluje anti-age in pospešuje celjenje.

Vitamin E (1 % v serumu)

Zelo znan antioksidant, podobno kot vitamin C, ščiti kožo pred vplivom prostih radikalov, zato je pogosto prisoten v anti-age izdelkih. Deluje sinergistično z vitaminom C, zmanjšuje poškodbe, ki jih je UV-svetloba naredila na koži in kožo neguje.

Ferulna kislina (0,5 % v serumu)

Je rastlinski antioksidant in ga zato vključujejo v anti-age formulacije. Ferulna kislina ščiti kožo pred prostimi radikali, hkrati pa izboljša kemijsko stabilnost vitaminov C in E, saj sama po sebi nista zelo stabilna. Pripomore tudi k boljši integriteti kože, saj zmanjšuje razvoj manjših in večjih gub kot tudi madežev.

Komu priporočamo serum za obraz, vrat in dekolte?

Tistim, ki želijo anti-age serum, želijo poenoten ten kože, manj vidne gubice, manj vidne pigmentne madeže in/ali manj vidne brazgotine.

Serum lahko uporabljate zjutraj in zvečer, nanesite ga na očiščen obraz, potem pa nadaljujte nego s kremo oziroma izdelki, ki jih uporabljate.

Serum lahko kupite TUKAJ