Kontaktni dermatitis lasišča: Kaj morate vedeti o alergijah pri negi las

Kontaktni dermatitis lasišča: Kaj morate vedeti o alergijah pri negi las

Nov 27, 2022Vanja Rainer

Lasišče pogosto prihaja v stik z različnimi potencialno alergenimi spojinami, ki lahko v mnogih primerih privedejo do pojava kontaktnega alergijskega dermatitisa. Potencialno alergene spojine so lahko različne spojine, ki se nahajajo tudi v kozmetičnih izdelkih za nego las in lasišča. Kako dovzetni smo za razvoj kontaktnega dermatitisa, pa je odvisno od imunskega sistema vsakega posameznika. Alergene snovi s kožno ne prihajajo v stik zgolj površinsko, ampak prodrejo globlje vse do lasnih mešičkov. Poleg omenjenih kozmetičnih sredstev pa so glavni viri alergij v korelaciji z lasiščem predvsem topikalna, zdravila specifična za lasišče, kot je minoksidil, pripravki proti seboreji in lokalni steroidi. Razumevanje nastanka alergijske reakcije na lasišču je ključnega pomena za vašo samozavest in izbiro izdelkov za nego in hranjenje las. Popeljali vas bomo skozi predstavitev alergijskega kontaktnega dermatitisa, njegove najpogostejše sprožilce in lajšanje njegovih simptomov.

Kaj je alergijski kontaktni dermatitis (AKD)?

Alergijski kontaktni dermatitis delimo na dve podskupini: dražeči in alergijski. Dražeči kontaktni dermatitis je nespecifičen, ni imunsko izzvani odziv telesa na kemijske spojine ali fizikalne dejavniki, ki motijo oz. dražijo epidermalno kožno pregrado. Za alergijski kontaktni dermatitis pa je značilna povezava z preobčutljivo reakcijo imunskega sistema telesa. Rekcija se pojavi, ko je posameznik izpostavljen določeni snovi na katero predhodno ni razvil specifične neobčutljivosti imunskega sistema. Pri uporabi izdelkov za nego lasi in lasišča, pa alergijski kontaktni dermatitis ni tako neobičajen. Najpogostejši simptomi so različna stanja suhe, poškodovane, razdražene in vnete kože, ki jih lahko povzroči stik z določenimi snovmi v teh izdelkih. Alergijski kontaktni dermatitis se pojavi ob imunskem odzivu na alergene, koža postane srbeča, mehurjasta, suha in razpokana. Svetlejša koža postane rdeča, temnejša rjava, vijolična ali siva. Ob izpostavitvi alergenom se lahko takšno stanje pojavi po nekaj urah ali celo dnevih, stanje AKD pa se lahko izboljša, ali celo pozdravi, če prepoznamo in se izognemo snovi, ki povzroča omenjene težave.

Pogosti alergeni, ki povzročajo AKD

Alergeni so zanimiva tema. Poznamo nekaj splošnih alergenov z visokim alergenim potencialom, veliko večino njih pa ne. Zakaj? Ljudje imamo različen organizem, samosvoj lastni imunski sistem in nekega splošnega pravila o alergenih snovi ni. Nekdo je alergičen na eno snov, drug na drugo in tako naprej. Pri kozmetiki za nego in umivanje las poznamo nekaj izdelkov z izrazito višjim alergenim potencialom. Razpon teh izdelkov je dokaj širok. Najvišje na tej lestvici uvršamo barvila in belila za lase, sledijo pripravki za izdelavo trajne in ravnanje las, sledijo konzervansi v šamponih in balzamih, penilna sredstva, parfumi in eterična olja… Ne smemo pozabiti niti na maske za lase, losjone, zdravila za lokalno uporabo in celo sončne kreme.

Barve za lase

Kot smo že omenili pripravki za barvanje las predstavljajo veliko večino primerov AKD na lasišču. Skoraj vsa barvila vsebujejo parafenilendiamin (PPD) ali njegove derivate. Najdemo ga v izdelkih za obstojne in pol obstojne barve las in je med spojinami v teh izdelkih glavni povzročitelj preobčutljivosti. Raziskave so pokazale, da so alergijskemu kontaktnemu dermatitisu izzvanim s PPD bolj izpostavljeni ljudje iz južnoevropskih držav. Kako huda je alergijska reakcija, pa je odvisno tudi od vrste barv, njene obstojnosti, ter času nanosa.

(Vir: Bolezni las in lasišča. Medicinski, kirurški in kozmetični tretmaji, druga izdaja)

Trajno kodranje las

Poznamo tri vrste trajnih valov, in sicer hladne, kisle in nevtralne. Gliceril monotioglikolat, ki ga najdemo v kislih preparatih za trajno kodranje, je najpogostejši povzročitelj ACD lasišča med kemikalijami za izdelavo trajnih pričesk. Nepravilna uporaba amonijevega tioglikolata v raztopinah za izdelavo trajne po hladnem postopku, povzroči obsežno lomljenje las, ter hudo dražilno reakcijo. Kljub agresivnosti pa so alergijske reakcije manj pogoste. Večina »kislih« izdelkov za izdelavo trajnih kodrov vsebuje gliceril monotioglikolat, ki je hud povzročitelj alergij. Poročila navajajo, da omenjena spojina povzroča AKD in kontaktno urtikarijo (srbeči izpuščaji na lasišču). Spojina je še posebej problematična zato, ker lahko na laseh ostane vse do treh mesecev po nanosu. Cisteaminijev klorid je aktivna kemikalija za izdelova trajnih kodrov po nevtralnem postopku. Nevtralni postopek izdelave trajnih kodrov je manj škodljiv, saj se reakcijo v razmeroma nevtralnem pH sila redko pojavi. Postopek je alternativa za vse osebe, ki so preobčutljive na gliceril monotioglikolat. Večina nezaželenih stranskih učinkov omenjenega nevtralnega postopka je povezana zgolj z dražilnimi reakcijami.

Šampon in balzam

Alergeni potencial šampona je zaradi dejstva, da je v stiku z lasiščem le kratek čas in se med uporabo tudi razredči z vodo, izjemno majhen. Kljub temu pa preobčutljivost na šampon ni neobičajna, zlasti v primerih ko šampon vsebuje kokamidopropil betain.

Običajne površinsko aktivne snovi vključujejo kokamidopropil betain, amidoamin, DMAPA, oleamidopropil dimetilamin, decil glukozid in lavril glukozid. Šamponi pogosto vsebujejo tudi dišave, konzervanse in sredstva proti prhljaju (cinkov pirition, selenov sulfid in celo olje čajevca). Vse omenjene surovine lahko povzročijo alergijo. .

Balzami so za razliko od šamponov neznaten povzročitelj kontaktne alergije na lasišču. Vendar pa lahko hidrolizirane beljakovine ali pantenol v balzamih, zlasti pri ljudeh z atopijskim dermatitisom, sprožijo kontaktno urtikarijo Prav tako kot pri šamponih se lahko dišave in konzervanse šteje med potencialno alergene komponente.

Izdelki za lase, ki se ne izpirajo

Laki za lase omogočajo, da z nanosom tankega filma polimera okoli las, oblikujemo pričeske. Pene za oblikovanje pričesk so podobne. Geli za oblikovanje so sestavljeni iz polimera in zgoščevalca; lahko vsebujejo tudi surovine za bleščeč videz las. Prav tako so potencialno alergeni konzervansi, dišave in barvila v teh izdelkih.

Spodbujevalci rasti las

Minoksidil je lokalni antihipertenzivni vazodilatator, ki se uporablja za zdravljenje androgene alopecije (moške plešavosti). Poročila navajajo številne dražilne in alergijske reakcije na aplikacijo minoksidila in njegovega receptorja, propilenglikol. Glede na raziskave je večina reakcij na lokalni nanos minoksidila verjetno posledica preobčutljivosti na propilen glikol in ne na sam minoksidil. Obstajao tudi zaznamki alergij kot posledica nanosa neemovega olja, zeliščnih terapij in namernih nanosov alergenov (difenilciklopropenon DNCP) kot sredstev za lajšanje simptomov izpadanja las. Med možno alergijsko reakcijo se lahko pojavi angioedem lasišča in obraza (otekanje).

Kontaktni dermatitis lasišča: obvladovanje in zdravljenje

Temelj obvladovanja ACD je izogibanje identificiranim ustreznim alergenom. Zaradi dejstva, da imajo enaki alergeni drugačni ime, je to zelo zahtevno.. Poleg tega lahko med podobnimi alergeni pride do navzkrižne reakcije. Če ne želite brati zapletenih deklaracij oz. INCI na izdelkih, izdelek preizkusite tako, da ga delček nanesete na kožo in počakate, kako bo koža odreagirala.

V kolikor imate reakcije na lasišču se posvetujte z dermatologom. Zdravnik bo postavil diagnozo in predpisal ustrezno zdravljenje.

Izdelki 4kidsandus, ne dražijo

S poudarkom na zagotavljanju naravne nege las, si prizadevamo zagotoviti najvarnejšo izbiro surovin za naše kupce. Vsi izdelki 4kidsandus za nego las, so dermatološko testirani. Prizadevamo si odstraniti vse potencialne alergene v naših formulacijah. Dermatološki PATCH test je izveden v referenčnem laboratoriju, vanj pa so bili vključeni prostovoljci z normalno kožo. Dermatološki test je pokazal, da nihče od sodelujočih ni razvil alergij ali nezaželenih reakcij povezanih z uporabo naših izdelkov. Kot smo dejali, alergija se lahko pojavi na različne spojine. Mi se trudimo, da alergenih snovi z višjim alergenim potencialom ne umeščamo v naše recepture.

Posredovani podatki so zgolj informativni in niso namenjeni diagnosticiranju ali zdravljenju bolezenskih stanj. Če imate kakršnekoli težave s svojim zdravjem se posvetujte z zdravnikom.

Podatki, ki jih posredujemo, niso namenjeni ublažitvi, preprečevanju, zdravljenju ali diagnosticiranju katere koli bolezni ali stanja. Če imate kakršne koli pomisleke glede svojega zdravja, se posvetujte z zdravnikom.

Reference:

Amy J. McMichael, Maria K. Hordinsky. Bolezni las in lasišča. Medicinski, kirurški in kozmetični tretmaji , druga izdaja. CRC Press, 2018.
https://www.healthline.com/health/contact-dermatitis

Več člankov