Niacinamid – čudežni vitamin za krepitev las

Niacinamid – čudežni vitamin za krepitev las

Nov 27, 2022Vanja Rainer
Da bi lahko naši lasje dosegli svoj največji potencial, potrebujejo veliko nege in hranil. Za optimalne rezultate pa ni dovolj zgolj nega las in lasišča, temveč je k temu potrebno prilagoditi naše prehranjevalne navade. Za spodbujanje rasti zdravih in močnih las, pa so potrebni tudi številni vitamini. Niacinamid, je poleg biotina, eden izmed dveh najpomembnejših vitaminov, ki so pomembni za zdravje in rast las. Pogosteje ga poznamo pod imenom vitamin B3, je vodotopen in pozitivno vpliva tako na videz las in kože, kot tudi na splošno zdravje in počutje. Pozitivne učinke Niacinamida, kot sta npr. spodbujanje rasti las in lajšanje številnih težav povezanih s težavami z lasmi, potrjujejo številne klinične raziskave. Ena izmed raziskav je celo potrdila, da lahko Niacinamid celo odpravi alopecijo pri ženskah izzvano s hormonskimi spremembami. Je zelo priljubljena sestavina v izdelkih namenjenimi rasti las in jo lahko med drugim najdete tudi v našem šamponu za krepitev in rast las.


Kaj je Niacinamid?

Niacinamid je organska spojina, ključna za številne biokemične procese v človeškemu organizmu. Bolj pogosto ga poznamo pod imenom vitamin B3, zanimivo je še eno uradno ime in sicer nikotinska kislina oz. vitamin PP. Pomanjkanje tega vitamina vodi v smrtonosno bolezen pelagro, ki jo uspešno zdravimo zgolj z aplikacijo Niacinamida. Številne medicinske raziskave pa so potrdile tudi njegovo dobrobit v boju proti izpadanju las. Niacinamid v telesu deluje tako, da pretvori ogljikove hidrate v energijo, prav tako pa sproža receptorje, ki to energijo dostavijo v vse celice našega telesa, ter jim kot tak pomaga ohranjati njihovo celovitost. Ker je za delovanje našega organizma zelo pomemben vitamin, ga moramo vključiti v našo vsakodnevno prehrano. Najdemo ga v številnih živilih npr. ribah (največ v tuni), gobah, v rdeči pesi, oreščkih, sončničnih semenih in v nekaterih mlečnih izdelkih.

Zakaj je Niacinamid pomemben za rast las?

Niacinamid ima pomembno vlogo prenosa kisika in hranil v lasne mešičke. Posledično omeji izpadanje in pospeši rast novih las. Prav tako kot rastline za svojo rast potrebujejo rodovitno zemljo, je tudi zdravo lasišče pomemben dejavnik za rast zdravih in lepih las. Niacinamid pa ni edina sestavina, ki je potrebna za zdrave lase, ključnega pomena je uravnotežena in zdrava prehrana. Krvni obtok je ključnega pomena z rast las, saj le tako Niacinamid pride do lasnih mešičkov.

Kako Niacinamid deluje?

Niacinamid na lasišču poveča krvni obtok. Raziskava z 28 prostovoljci, 14 od njih je utrpelo zgodnjo moško plešavost, 14 pa jih plešavost ni prizadela, je postregla z zanimivimi rezultati. Raziskovalci so preučevali krvni obtok na lasišču, ter ga poskušali povezati s plešavostjo. Raziskava je pokazala, da je bil krvni obtok pri moških z zgodnjim nastankom plešavosti, kar za 2,6x manjši. Raziskava je bila vezana na trenutno prekrvavljenost, znanstveniki pa niso ugotovili ali je za plešavost odgovoren manjši krvni obtok na lasišču, ali je to zgolj negativen stranski učinek. Nekako lahko ugotovimo, da je manjši krvni obtok neposredno povezan z nastankom plešavosti. Raziskave so tudi pokazale, da lahko krvni obtok na lasišču spodbudimo z vbrizganjem botulina, ki zmanjša tenzijo in izboljša krvni pretok na lasišču. Namesto botulina pa lahko uporabimo niacinamid. Niacinamid na površini povzroči širjenje kapilarnih žil. Pogosto se pojavi rdečica, v nekaterih primerih celo mravljinci. Rdečica običajno izgine v desetih minutah. Poleg tega, da poveča krvni obtok v kapilarah, redči kri, kar prav tako pripomore k boljši prekrvavitvi lasnih mešičkov.

Niacinamid preprečuje vnetja.

Dihidrotestosteron, znan tudi kot DHT, ne vpliva zgolj na spolne funkcije in reprodukcijo, ampak tudi na zdravje las, kože in možganov. Povzroča vnetja in povečano izpadanje las. Večina raziskav o dobrobiti Niacinamida se nanaša na protivnetne sposobnosti pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, vendar pa je Niacinamid sposoben preprečevati oz. zmanjšati simptome vnetja v celotnem organizmu, ne glede kateri del telesa je vnetje prizadelo. Niacinamid je obetavne rezultate pokazal tudi pri zniževanju vrednosti C-reaktivnega proteina (hs-CRP) v organizmu. Pri prostovoljcih zdravljenih z niacinamidom, so se vnetne vrednosti znižale za 20%. Medtem ko je večina raziskav niacinamida namenjenih njegovi vlogi pri preprečevanju srčno žilnih obolenj, pa je hs-CRP marker za določanje vnetji bilo kje v telesu. Višje vrednosti hs-CRP ne kažejo zgolj na povečano tveganje nastanka srčno žilnih obolenj, ampak tudi na nenadzorovano vnetje bilo kje v organizmu, vključno z lasiščem. Raziskave so potrdile, da niacinamid znižuje vrednosti hs-CRP v telesu. Niacinamid ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo zmanjšati vnetje tudi na lasišču oziroma lajšajo simptome občutljivosti, ki izhajajo iz DHT.

Niacinamid obnavlja keratin.

Niacinamid ima izjemno pozitivne učinke na keratin. Keratin je vlaknasta strukturna beljakovina, ki je odgovorna za zaščito epiteljiskih celic na površini kože. Keratin je odgovoren za zdravje las in nohtov in je pomemben del njihove genetske sestave. Niacinamid pospešuje sintezo keratina, kar pripomore k rasti močnejših in bolj zdravih las. Niacinamidamid je derivat Niacinamida, ki z dodatkom amino skupine preprečuje izgubo vlage, ter izboljša vlaženje kože. Med anageno fazo pride do keratinizacije, ki vključuje keratinske beljakovine, ki se gibajo izpod kože proti njeni površini. Ker lase skoraj v celoti gradi keratin, lahko pomanjkanje keratina povzroči tanjše in šibkejše lase. Omenjen derivat Niacinamida inducira proizvodnjo keratina, ki pomaga pri uspešni keratinizaciji.

Niacinamid obnavlja poškodovano DNK.

Niacinamid se v telesu pretvori v koencim znan kot nikotinamid adenin dinukleotid (NAD) , ki sodeluje v več presnovnih procesih. NAD v biološkem procesu pretvarja spojine v energijo, proces imenujemo oksidativna fosforilacija. Ta postopek do neke mere omili in popravi poškodbe DNK.

Ali zaužijete dovolj Niacinamida?

Izpadanje las in pridobivanje telesne teže sta ena izmed prvih znakov, ki kažeta na pomanjkanje niacinamida v organizmu. K nižji vsebnosti niacinamida pripomore tudi naš življenjski stil, vključno s kajenjem, uživanjem alkohola, jemanjem nekaterih zdravil, vključno z zdravili proti bolečinam, antidepresivi in antibiotiki. Omenjeni dejavniki prispevajo k temu, da telo ne more absorbirati določenih vitaminov, ali pa jih preprosto nevtralizirajo. Vitamini, ki izboljšujejo ožilje in krvni obtok, pomagajo tudi pri zdravju lasišča. Lasišče potrebuje s hranili bogato kri. Na zdravje las pa vplivajo tudi zunanji dejavniki kot so nekatere pričeske…

Katera živila vsebujejo Niacinamid?

Čeprav obstajajo prehranska dopolnila z Niacinamidom, pa ga lahko najdemo v številnih živilih: avokado, šparglji, ribe, grah, jetra, gobe, arašidi, sončnična semena…
Seveda se s kuhanjem vsebnost niacinamida v živilih zmanjša.

Se lahko z Niacinamidom predoziramo?

Čeprav je Niacinamid zdrav in pozitivno vpliva na naš organizem, pa z njim vseeno ne gre pretiravati. Pri predoziranju se lahko pojavijo naslednji negativni stranski učinki: bolečine v trebuhu, srbenje, pospešen srčni utrip, poškodbe jeter, slabost in bruhanje, rdečica na koži… Pri jemanju prehranskih dopolnil se posvetujte z vašim zdravnikom. Poleg omenjenih zdravstvenih težav pa lahko prekomerno uživanje Niacinamida povzroči še nekaj: izpadanje las! S prehrano je praktično nemogoče vnesti preveč niacinamida, se pa težave pojavijo, ko uravnoteženo prehrano kombiniramo s prehranskimi dopolnili.

Kako lahko predoziranje preprečimo?

Kot smo že dejali z uravnoteženo prehrano ni mogoče zaužiti prevelike količine niacinamida, razen če lahko pojeste 50 avokadov na dan. Za jemanje prehranskega dopolnila se posvetujte s svojim zdravnikom. Če se pojavijo že omenjeni negativni stranski učinki, z dodatki takoj prenehajte. Dolgoročno lahko poškodujejo jetra.

Kdo je ogrožen?

Predoziranje se lahko zgodi vsakemu, ki jemlje prehranska dopolnila z Niacinamidom. Driska, rdečica, slabost… niso zgolj naključni negativni stranski učinki. Pri jemanju prehranskega dopolnila z Niacinamidom priporočamo izogibanje alkoholu.
Nosečnice in doječe matere se morate pred jemanjem dopolnila obvezno posvetovati s svojim zdravnikom ali ginekologom.

Pogosta vprašanja o Niacinamidu

Kako lahko povečam vsebnost Niacinamida v organizmu?
Z enim sadežem avokada zadostimo približno 15% dnevnega vnosa niacinamida. Kako pa je z lokalno aplikacijo?
Če ga želite nanesti lokalno preprosto zmučkajte avokado, da postane tekoč. Dodajte žlico medu in dobili boste zelo hranljivo sestavino. V zmernih količinah Niacinamid našim lasem in lasišču ustvari odlične pogoje za naše lase in lasišče. Uživanje z vitaminom B3 bogate hrana in jemanje prehranskih dodatkov pod zdravniškim nadzorom so dobra podpora. Za lepe lase lahko vitamine zaužijemo ali pa nanesemo lokalno.

Več člankov