Življenski cikel las

Življenski cikel las

Nov 29, 2022Vanja Rainer

Zgradba in rast las sta precej bolj zapletena kot je videti na prvi pogled. So trdi, vendar jih lahko prepognemo. Pri umivanj in negi vzamejo precej časa, pa jih kljub temu obožujemo. Rastejo in izpadajo. Kljub temu, da gre za ponavljajoč proces pa bomo v blogu poskušali osvetliti pogled kako lasje pravzaprav rastejo.
Tkiva v našem telesu se nenehno obnavljajo, vendar razen v otroštvu in mladosti, ne rastejo več. Nasprotno pa so lasje, ki nenehno rastejo. Prav tako kot ostala tkiva v telesu, so tudi lasje podvrženi ciklu rasti, hibernacije in smrti.

Kako rastejo lasje?

Las je v osnovi dlaka na lasišču zgrajena iz roževine, ki jo tvori keratin. V podkožnici in usnjici se nahajajo lasni mešički ali lasni folikli, v katerem se nahajajo beljakovinske celice. Če poenostavimo, sistem krvnih žil v te mešičke dovaja vsa potrebna hranila potrebna za rast las. Lasne mešičke obdajajo še žleze oljnice, ki lasem zagotavljajo naraven sijaj in mehkobo.
Rast las sestavljajo štiri faze
Prva v vrsti faz je anagena, ali stopnja rasti, sledi katagena faza ali prehodna faza ko se rast umirja, tretja faza je telogena ali faza mirovanja oz. hibernacije. Zadnja faza je eksogena faza ali faza izpadanja. Te cikli trajajo kar nekaj let, iz vsakega folikla pa v času življenja zraste do 20 las.

Življenski cikelj las.

1. Anagena faza

Anagena faza je najdaljša faza rasti las in traja od dveh pa tudi do osem let. Nanjo vpliva več dejavnikov, hkrati z njimi pa se določa dolžina lasnega pramena. V tem času, v foliklu nastanejo lasni proteini in vlakna. V tej fazi lasje rastejo približno dober centimeter na mesec, v povprečju pa v tem obdobju lasje zrastejo od 80 – 90% celotne dolžine las. S staranjem se anagena faza krajša, posledično se upočasni tudi rast las. V anageni fazi se nahaja med 75 – 85 % vseh las.
Na nepravilno vzpostavitev anagene faze vplivajo morebitni negativni dejavniki kot so kemoterapija, peroralna kontracepcija, kronična vnetja, ter nekatera zdravila in kemikalije. V večini primerov se, po končani terapiji ali zdravljenju, anagena faza ponovno vzpostavi.

2. Katagena faza

Po končani anageni rast las preide v katageno fazo. V tej fazi se folikel zmanjša na šestino svoje prvotne velikosti. Kljub temu, da lasje prenehajo dobivati hranila in se delno ločijo od folikla, ne izpadejo. Ta faza, imenovana tudi prehodna faza, traja okoli 4 do 6 tednov in običajno v ciklu zajame približno 2% las na lasišču.

3. Telogena faza

Po katageni se prične faza mirovanja, ali telogena faza. Lasje so od lasnega mešička in posledično hranil, že v popolnosti oddvojeni. V tej fazi se iz lasnih korenin pričnejo pojavljati novi lasje, ki proti površju pričnejo potiskati predhodno izrastli las. V povprečju traja 3 – 5 mesecev. V telogeni fazi se v celotnem ciklu nahaja približno 15 – 18 % vseh las na glavi.
Na prezgodnji prehod v telogeno fazo pa pogosto vpliva duševni ali fizični stres, hormonsko neravnovesje kot posledica nosečnosti ali menopavze in pomanjkanje beljakovin.

4. Eksogena faza

Zadnja ali eksogena faza povzroči, da lasje dokončno izpadejo. Pri normalno zdravemu človeku vsak dan izpade med 50 in 150 las.
Prekomerno izpadanje las
Na prekomerno izpadanje las lahko vplivajo različno dejavniki. Najpogostejši vzrok izpadanja las v omenjenih fazah se nanaša na prekomerno število foliklov v normalnem prehodu iz anagene v katageno fazo.

Anageno fazo pa lahko umirimo že z nekaj preprostimi spremembami načina življenja. Poskrbimo za dovolj spanca, zmanjšamo dejavnike, ki nam povzročajo tako duševni kot fizični stres, izogibati se moramo dietam s prehitro izgubo telesne teže, pretiravanjem povezanim z razstrupljanju telesa, popiti moramo dovolj tekočine in jesti uravnoteženo prehrano.

Reference:
• Cafasso, J. (2019, February 15). How Long Does It Take for Hair to Grow Back in Various Cases? https://www.healthline.com/health/how-long-does-it-take-for-hair-to-grow-back
• https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hair-growth

Več člankov