Koliko časa traja, da ponovno zrastejo lasje?

Koliko časa traja, da ponovno zrastejo lasje?

Nov 29, 2022Vanja Rainer

Napeta in sijoča koža skupaj z gostimi in zdravimi lasmi izražata zunanjo lepoto, samozadovoljstvo in samozavest.

Vsakemu posamezniku življenje ponuja svoj scenarij, v tem primeru je daleč najbolj moteč tisti, v katerem glavno vlogo prevzameta izpadanje in redčenje las. Odgovornost za to zelo neprijetno stanje lahko pripišemo tako genetiki, načinu življenja in našemu splošnemu zdravstvenem stanju. Ko se na glavniku ali krtači pojavijo prekomerno izpadli lasje nas prevevajo čudni in neprijetni občutki. Naj vas neprijeten pogled na glavnik ne prestraši preveč.
Povsem normalno pa je, da nas to neprijetno stanje pripelje do vprašanja, koliko časa traja, da lasje ponovno zrastejo nazaj?

V tem blogu vas bomo poskušali seznaniti z nekaj novimi dognanji na področju lasne dermatologije, rasti las, zdravju lasišča, ter splošnim bolezenskimi stanji, ki se nanašajo na izpadanja las kot njihov pomemben in zelo neprijeten stranski učinek.

Kako rastejo lasje?

Kako dolgo rastejo lasje

Rast las se prične iz lasnega mešička na lasišču in koži. Nujna hranila dobijo iz sistema krvnih žil, ki nahranijo lasni mešiček, ta pa sproži rast las. Rast las umeščamo v tri stopnje: anagen, katagen, telogen, četrta eksogen pa je zadnja stopnja v življenjskem ciklu las, v kateri starejše izpadle lase nadomestijo novi. Proces rasti in izpadanja las je v normalnih pogojih povsem naravni cikel življenjske dobe las.
Pri fizično zdravih ljudeh v normalnih pogojih lasje v dolžino zrastejo približno centimeter in četrt na mesec. Rast je med posamezniki različna, nanjo pa vplivajo genetski dejavniki, starost, barva las, spol, podnebje in rasa.
Pri večini, rast las poteka naravno brez potrebe po izdelkih za pospeševanje rasti las. Drugi za hitrejšo rast las posežejo po izdelkih za rast in krepitev las, ki jih je z odkritjem učinkovitih surovin na trgu že kar nekaj.

Koliko časa traja, da lasje ponovno zrastejo?


Na zdravem lasišču, sta rast in izpadanje las, povsem normalna vsakodnevna procesa. Lasišče in rast las se pri posameznicah in posameznikih obnavljata v različnih časovnih terminih. V primeru ko je izpadanje posledica odmrlih lasnih mešičkov, pa rast las ni več mogoča. Pa poglejmo nekaj informacij o ponovni rasti las kot posledice različni invazivnih dejavnikov.

Ponovna rast las po striženju

Dolgi lasje so precej dovzetni za različne poškodbe. Najbolj uspešna metoda za odpravo težav z razcepljenimi in poškodovanimi lasnimi konicami je striženje. Ameriško združenje za dermatologijo trdi, da pri zdravem človeku lasje v povprečju zrastejo za 1,27 centimetrov na mesec.
V kolikor so vam v frizerskem salonu lase skrajšali za 15 centimetrov, bo trajalo približno leto dni, da vam lasje ponovno zrastejo na prvotno dolžino.
Številke niso absolutne in se med spoloma razlikujejo. Raziskovalci so celo dokazali, da lasje pri moškemu spolu rastejo hitreje.

Po kemoterapiji

Največja nočna mora, predvsem za pripadnice lepšega spola, je povezana z izpadanjem las kot posledica agresivnega zdravljenja malignih obolenj. Izpadanje las po kemoterapiji je pri onkoloških pacientih povsem običajen negativni stranski učinek. Kljub temu, da že obstajajo manj invazivne metode zdravljena z biološkimi zdravil, pa je še vedno precej onkoloških pacientov podvrženih zdravljenju z agresivnejšo obliko, ki povzroča izpadanje las. V teh primerih lasni mešički ne odmrejo in se običajno prvi puhek pojavi v treh mesecih po zaključku kemoterapije.
Hitrost las po kemoterapiji je sprva počasna, po nekaj mesecih pa se vrne v stanje pred boleznijo, se pravi nekje že omenjen centimeter in četrt na mesec.

Moška plešavost

Moška plešavost običajno močno načne moško samozavest Imenujemo jo tudi izpadanje las po moškem vzorcu. Je normalen fiziološki proces, ki ga povzroči dedno izpadanje las po štiridesetem letu starosti, v nekaterih primerih tudi prej. V tem primeru govorimo o trajnem izpadanju las in po prizadeti plešavosti lasje ne rastejo več.

Ugotovite ali imate zgodnje znake plešavosti
Za moško plešavost je značilno, da se lasni mešički trajno uničijo. Seveda pa obstajajo načini, ki lahko težavo nekoliko omilijo oziroma zamaknejo na kasnejše obdobje.

Šampon in balzam, ki pomagata ohranjati lasne mešičke žive dlje časa.

Kako si pomagati pri plešavosti
Na trgu imamo na voljo zdravila odobrena s strani FDA (finasterid in minoksidil), ki sta namenjena zdravljenju oziroma preprečevanju nastanka moške plešavosti.

Finasterid deluje v interakciji s hormonom testosteronom, ki je odgovoren za nastanek plešavosti. Encim finasterid, v stroki bolj znan kot zaviralec 5-alfa reduktaze, blokira pretvorbo testosterona v dihidrotestosteron, moški spolni hormon, ki pri gensko podvrženi plešavosti povzroča izgubo las. Zdravilo je moč kupiti brez recepta, vendar se pred nakupom posvetujte s svojim zdravnikom, saj med možne negativne stranske učinke spadajo: povečanje dojk, izpuščaji, zmanjšanje libida in nižja količina sperme. Za ženske zdravilo ni primerno, prav tako se odsvetuje uporabo bolnikom s kroničnim vnetjem ali bolezni ledvic, bolezni jeter in raka na prostati.

Presaditev las

Pri odpravljanju moške plešavosti je v zadnjem času presaditev las izjemno priljubljen estetski poseg. Odmrle lasne mešičke zamenjamo z lasnimi mešički iz zadnjega dela glave. Presaditev las velja za eno izmed najbolj učinkovitih metod za odpravljanje plešavosti. Gre za kirurško minimalno invazivno metodo.

Po hormonskih motnjah

Rast las je neposredno odvisna od hormonov, kot so testosteron, progesteron in estrogen. Mnogi doživijo večje fiziološko izpadanje las, ko pride do večjega izločanja testosterona v organizmu.
Običajno govorimo o povsem naravnih endokrinoloških procesih in ko organizem ponovno uspešno vzpostavi hormonsko ravnovesje, se vzpostavijo pogoji za normalno zdravo rast las.
Vsebnost hormonov pa je neposredno povezana s starostjo, tako se npr. pri ženskah v menopavzi zmanjša vsebnost hormonov estrogena in progesterona, vsebnost testosterona pa ostaja ista. V tem življenjskem obdobju se ženske pogosto srečajo s pospešenim izpadanjem las in redčenjem lasišča.

Dermatološke težave

Izpadanje las je pogosta posledica številnih dermatoloških motenj. Najpogosteje so odgovorni mikroorganizmi, ki napadejo lasni mešiček na lasišču.
Alopecia areata, luskavica lasišča in glivične okužbe las so najpogostejše dermatološke patologije, povezane z redčenjem las na lasišču.
Novi lasje na lasišču začnejo ponovno rasti šele ko patologijo pozdravimo z zdravili. V nekaj primerih pa obstaja celo verjetnost nastanka trajnih poškodb lasišča, ki rezultirajo z odmrtjem lasnih mešičkov.
V idealnem primeru se normalna rast las ponovno vzpostavi nekje po enem tednu po ozdravljeni bolezni.

Po britju

Predvsem pri moškem spolu, ki se več ali manj redno brije vidimo, da britje nima prav nobenega negativnega vplivna na rast obraznih dlak, prav tako ne vpliva na odmiranje lasnih mešičkov. Odstranjevanje oz. britje lasišča nima negativnih vplivov na sposobnost vzpostavitve normalne rasti las. Običajno so lasni mešički sposobni popolne regeneracije in vzpostavitve običajne rasti las nekje znotraj dveh tednov po britju lasišča.

Ostala bolezenska stanja

Z izpadanjem las pa sta tesno povezani tudi motenj delovanje ščitnice in sladkorna bolezen. Pri motnji delovanja ščitnice pa je pozitivno vsaj to, da se ob uspešnem zdravljenju motnje, vzpostavi dokaj normalna rast las.
Tudi po terapiji z obsevanjem, se v večini primerov, na lasišču ponovno vzpostavijo pogoji za normalno rast las.
V vseh teh primerih je sprva rast las nekoliko upočasnjena, vendar se sčasoma normalizira.

Zaključek

Kot smo zapisali že na začetku je rast las odvisna od starosti, genetike in vzroka, ki je privedel do izpadanja las. Odgovorili smo tudi na nekaj najpogostejših vprašanj povezanih z izpadanjem in rastjo las. Lasje zrastejo približno nekje petnajst centimetrov na leto. Za ohranitev normalne rasti las pri zdravem posamezniku in posameznic pa je seveda bistvena nega lasišča in las.

Reference:

  • Bernard, B. A. (2016). Advances in Understanding Hair Growth. F1000Research, 5. https://doi.org/10.12688/f1000research.7520.1
  • Cafasso, J. (2019, February 15). How Long Does It Take for Hair to Grow Back in Various Cases? https://www.healthline.com/health/how-long-does-it-take-for-hair-to-grow-back
  • Miteva, M., Misciali, C., Fanti, P. A., Vincenzi, C., Romanelli, P., & Tosti, A. (2011). Permanent alopecia after systemic chemotherapy: a clinicopathological study of 10 cases. The American Journal of Dermatopathology, 33(4). https://doi.org/10.1097/DAD.0b013e3181fcfc25
  • Van Neste, D. (2004). Thickness, medullation and growth rate of female scalp hair are subject to significant variation according to pigmentation and scalp location during ageing. European Journal of Dermatology: EJD, 14(1). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14965792/

Več člankov