13 prednosti trdega šampona

13 prednosti trdega šampona

Nov 29, 2022Vanja Rainer

So okolju prijazni

To je daleč največja prednost, ki jo imamo v mislih, ko preidemo na trde šampone in balzame. Ker niso pakirani v plastično embalažo so, v primerjavi s tekočimi šamponi, veliko prijaznejši do okolja.
Ocenjuje se, da pri 8 milijardah ljudi na zemlji, to lahko pomeni 16 milijard plastične embalaže na leto (računano na povprečnega uporabnika). Torej bi lahko vsako minuto prihranili 690.000 kosov plastične embalaže. Če pa upoštevamo, da skoraj polovica te embalaže pristane na odlagališčih in kasneje v morju je okoljski prispevek z uporabo trdih šamponov gromozanski.
Posamezna plastična embalaža se lahko razgraja več kot 450 let. Trdi šamponi pa opazno zmanjšajo količino odpadkov iz plastike. Trdi šampon, ki je Zero Waste je lahko odličen način za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

So brez škodljivih snovi

Trdi šamponi 4kidsandus ne vsebujejo parabenov, umetnih barvil, umetnih dišav, emulgatorjev, vode, škodljivih konzervansov in ostalih kemikalij. Naši šamponi so primerni tudi za vegane saj ne vsebujejo nobenih živalskih sestavin.

So prava paša za oči v vaši kopalnici

Ste že v kakšni dobri reviji o notranjem oblikovanju zasledili plastično embalažo? Seveda ne. Trdi šamponi pomagajo ustvariti minimalistično estetiko v vaši kopalnici, katera bo videti elegantna, minimalistična in moderna.

13 prednosti trdega šampona

So trajnostni

Ena ploščica trdega šampona lahko zdrži do 80 umivanj las, kar ustreza 3 embalažam tekočega šampona po 250 ml! Ker so trdi šamponi bolj koncentrirani kot tradicionalni šamponi in balzami je njihov nanos precej manjši. Če pogledate plastično embalažo šampona ali balzama pod tušem bo prva sestavina, ki jo boste videli voda. To pojasnjuje, koliko več aktivnih sestavin se skriva v sami ploščici šampona, če le to primerjamo s tekočim šamponom. To pomeni tudi da so bolj ekonomični. Tekoč šampon bi s tako bogato sestavo kot jo ima 1 trdi šampon stal bistveno več kot 12 EUR. Poceni šamponi pa vsebujejo zelo, zalo malo ali nič aktivnih sestavin. Povedano drugače če kupite 1 l šampona za 4 EUR, ste kupili zelo drago vodo s poceni penilcem.

So veliko bolj naravni

Številni tradicionalni šamponi vsebujejo konzervanse in kemikalije, ki lasem odstranijo naravna olja in pustijo lasišče suho. Trdi šamponi vsebujejo veliko več naravnih sestavin, ki so dobre za lase, kot so naravna olja, eterična olja, glino,…. Zato boste na njihovi embalaži videli trajnostne sestavine, kot so kokosovo olje, olje sivke, olivno olje, arganovo olje ali avokadovo olje, ki vašim lasem dajejo vitalnost in vlago.

So lažji

Ker so nadomestek tekočih šamponov, vsebujejo vse potrebne sestavine za pravilno pranje, vendar ne vsebuje vode. To pomeni manj emisij C02, povezanih s prometom.

So odišavljeni z naravnimi dišavami

Zahvaljujoč naravnim eteričnim oljem bodo vaši lasje prijetno dišali. Namesto obstojne sintetične dišave, trdi šamponi vsebujejo naravna eterična olja, ki pozitivno vplivajo na lase in lasišče, ter dajejo vašim lasem čudovit, osvežujoč in naraven vonj.

So odličen prihranek prostora

Ker so veliko manjši in lažji od tekočih šamponov glede na število pranj, ki jih lahko dobite z enako količino izdelka, prihranijo veliko prostora. To je v bistvu zelo priročno v različnih situacijah, od praznjenja kopalniških omaric do pakiranja za prihajajoče dopustovanje.

So odlični za lase

Trdi šamponi vsebujejo veliko eteričnih olj in drugih svežih/naravnih sestavin. Poleg lajšanja simptomov suhega in srbečega lasišča omenjene naravne sestavine spodbujajo rast las, ustvarjajo volumen, povečajo krvni obtok in spodbujajo krepkost lasnih mešičkov. Lasje so ob pravilni uporabi lahki, čisti in polni volumna.

So odlični za potovanja

Ko potujete, kampirate ali greste v telovadnico se poslovite od nereda in plastike, le trdi šampon pospravite v torbo in ste pripravljeni za na pot. Ker ne vsebujejo vode so odlični za potovanja z letalom. Brez zadržkov lahko šampon odnesete s seboj na letalo.

So večnamenski

Trde šampone lahko uporabite tudi za druge namene, kot je umivanje telesa, pa tudi oblačila med kampiranjem ali potovanjem smo že umivali z njimi.

So kul

Trdni šamponi so najnovejši trend nege las, ki je pritegnil številne ljubitelje narave in okolja. Z njegovo uporabo boste videti tako zelo kul, v bistvu boste trendseter! Saj veste, to so tisti, ki so trendovsko vedno korak pred ostalimi.

So ekonomični

Ena ploščica trdega šampona stane kot povsem povprečna blagovna znamka tekočih šamponov v lekarni.

Še nekaj dejstev

Trdi šamponi imajo nižji ogljični odtis.
Sestavine v trdih šamponih so manj obdelane kot tiste v standardnih plastičnih embalažah. To pomeni manj intenzivno proizvodnjo, kjer se sestavine ne segrevajo in s tem ne izgubijo svojih naravnih pozitivnih lastnosti.
Tovornjak poln trdih šamponov, zadostuje za toliko pranj kot 15 tovornjakov ki prevažajo tekoče šampone v plastični embalaži.

Več člankov